31.10.2016

MAKYAJ MALZEMELERİ LEKELERİ NASIL ÇIKAR?

Makyaj malzemeleri hayatımızın en eğlenceli ayrıntıları arasında yer alır. Fakat giysilerimize bulaşmalarının önüne geçmek neredeyse imkansızdır. Özellikle oje gibi inatçı lekeler canımızı sıkabilir. Aslında bu lekeleri çıkarmak hiç zor değil. Fondöten, makyaj malzemeleri ve oje lekesi nasıl çıkar sorularına cevap olacak pratik öneriler makyaj keyfini lekelerden arındıracak!


Makyaj Malzemeleri Lekeleri Nasıl Çıkar?

Makyaj malzemelerinin çoğu yaz bazlıdır ve bu tür lekeleri yıkama öncesi bulaşık deterjanı gibi yağ çözücü bir temizlik malzemesiyle lavaboda arındırmak etkili bir çözüm olacaktır. Alkolde yine bu amaçla kullanılabilir. Bir bez ya da pamuk yardımıyla lekeli bölgeyi alkolle sildikten sonra sabunlu suyla durulayın. Fakat alkol çok güçlü bir maddedir hassas kumaşlı giysilerinize zarar verebilir. Bu yüzden kullanmadan önce giysinizin görünmeyen bir yerinde deneme yapmayı unutmayın.



Fondöten Lekesi Nasıl Çıkar?

Fondöten, makyajın temelini oluşturduğu, tüm yüz-boyun bölgesini kapladığı için giysilerimizde en sık leke bırakan makyaj malzemesidir. Fondöten de yağ bazlı bir makyaj malzemesidir ve kumaş tarafından kolaylıkla emilebildiği için güçlü bir leke oluşturur. 

Aşağıdaki adımları takip ederek fondöten lekesinden kurtulabilirsiniz.

  • Leke henüz taze ise öncelikle bir peçete yardımıyla sıvı kısmını silin. Bu işlemi çok dikkatli ve hafif hareketlerle dağıtmadan yapmalısınız çünkü sıvı formdaki bir fondöten çabuk yayılır.

  • Leke taze değilse, fondöten çamaşır üzerinde kuruyup tabaka oluşturduysa önce bir bıçak yardımıyla tabakayı sıyırın.
  • Deterjanı lekeli bölgeye damlatın ve dairesel hareketlerle çamaşıra yedirin.
  • Çamaşırınızı ön yıkamasız olarak çamaşır makinesinde yıkayın. Eğer leke çıkmadıysa bir önceki adımı bir kez daha uygulayın.


Oje Lekesi Nasıl Çıkar?

Ojeler sadece tırnaklarımızı değil hayatımızı da renklendiriyor. Giysilerimizle uyum sağlaması için sık sık ojelerimizi değiştiririz, sürerkende zaman zaman küçük kazalara maruz kalırız. Koltuğa halıya ve kıyafetlerimize bulaşan ojeleri çıkarmak için önereceğim iki yöntem ile leke derdine son verebilirsiniz.

Oje lekesi giysilerde veya yastık kılıfı, çarşaf gibi çok kalın olmayan kumaş dokular üzerindeyse bu yöntem uygulanabilir. Bu uygulama için aseton, pamuk ve bir kaç tabaka kağıt havluya ihtiyacınız olacak. Sonrasında aşağıdaki üç adımı uygulayarak lekeden kurtulabilirsiniz.

  • Lekenin üzerine kağıt havlu yerleştirin. Kağıt havlu giysinin dış yüzeyine temas edecek yerleştirilmelidir.
  • Lekenin giysinin iç yüzeyinde kalan kısmını asetonlu pamuk ile silin. Bunu yaparken lekenin dış yüzeye yerleştirmiş olduğunuz kağıt havluya geçmesini sağlayın. Lekenin üzerinden birkaç kere geçin ve her defasında kağıt havlunun temiz bir bölümüne denk getirerek silme işlemini tekrarlayın. Aralarda lekeli kısmı birkaç kez lavaboda durulayarak devam edin ki kumaş çok yıpranmasın.
  • Giysiyi asetondan tamamen arındırdıktan sonra makinede yıkayın. Silme işlemi oje tabakasını çıkaracaktır ama özellikle koyu renk oje ise gölgesi leke olarak kalacaktır. Bu durumda yıkama öncesi lekenin üzerine sıvı deterjan uygulayarak lekeden tamamen kurtulabilirsiniz.

Sirke, oje lekesi çıkarmak için doğal ve etkili bir yöntemdir. Sirkeyi pamuğun veya bir bezin üzerine dökerek lekeli kısmın üzerinde birkaç saat bekletin. Sonrasında çamaşırı makinede yıkayın. Eğer leke halı, koltuk gibi çamaşır makinesine atamayacağınız bölgedeyse sabunlu su kullanarak sirkeden arındırabilirsiniz.


Bunlara Dikkat!

- Lekelerin tamamen çıktığından emin olmadan çamaşırlarınızı kurutucuya atmayın. Kurutucu lekeyi sabitler.
- Herhangi bir leke çıkarma yöntemi uygulamadan önce mutlak çamaşırınızın etiketindeki temizle me talimatlarını kontrol edin.

7 yorum:

  1. Her an karşılaşabileceğimiz üzücü durum :) Neyse ki artık çözümünü öğrendik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her an karşılaşabiliyoruz gerçekten fondöten dökme huyum yoktur ama ben oje sürerken çok sakınırım çünkü hassas kıyafetlerde ne kadar temizlense de sıkıntı oluyor.

      Sil
  2. Oje için olanları özellikle deneyeceğim =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hassas bir kumaş değilse başarılı bir sonuç olacaktır. Kolay gelsin.:)

      Sil
  3. fondöten için olanları deneyeceğim geçen hafta başıma geldi :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilerim sizde benim gibi başarılı olursunuz.
      Sevgiler.

      Sil